úterý 5. listopadu 2013

Recept - Bezlepkové houstičky (netřeba mít domácí pekárnu)

Co by nám nemělo chybět?

bezlepková mouka - (já použila JIZERKU) - 500g
voda - 4 dcl
droždí - čtvrt kostičky 
vajíčko - 1
sůl - špetka (dle chuti)
olej - 3 lžičky

lněná semínka
sůl - krystalková

pečící papír

Jak postupovat?

Do větší misky si nasypeme půl kila mouky. V mouce vytvoříme ďolík a nadrobno nasypeme čtvrtku droždí. Na droždí nalijeme cca půl množství připravené vody. Počkáme 1-2 minuty, kdy se spolu bude droždí s vodou kamarádit a rozklepneme vajíčko, které přidáme celé. Přidáme tři lžičky oleje. (kdo může máslo, tak místo oleje může přidat 20g másla) Celou směs osolíme. Začneme celé těsto propracovávat a přidáváme vodu, dokud těsto nevyhněteme tak, aby drželo při sobě a zároveň nelepilo. Těsto zpracujeme do tzv. bochánku a necháme ho v míse. Mísu necháme na teplém místě v místnosti a můžeme ji přikrýt lehkou plenou, či utěrkou. - těsto kyne cca 30 minut. Poté si těsto rozdělíme na 7-9 dílů. Na plech si připravíme pečící papír a houstičky vytvarujeme jak se nám bude líbit. Poklademe je na pekáč a necháme je cca 10 minut opět nakynout. Mezi tím si můžeme zapnout troubu na 200 stupňů. Pak každou houstičku potřeme vodou a můžeme posypat solí či semínky. Poté vložíme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 40 minut. Po 15 minutách můžeme stáhnout troubu na 180 - 150 stupňů a pokropit houstičky trošku vodou.

DOBROU CHUŤ!! A napište, jak se vám to povedlo :))) 

pozn. Lze i místo bezlepkové mouky použít klasickou hladkou mouku. 




Bohužel nemám lepší fotografii, ale houstičky byly božské! Mám teď v plánu spousty receptů, ale k těmto houstičkám se určitě vrátím :) !

Twisteđ

Žádné komentáře:

Okomentovat