čtvrtek 16. května 2013

Pórková polévka - fotorecept

Dneska přicházím s velice jednoduchým, ale mnou zároveň velice oblíbeným receptem na PORKOVOU POLÉVKU. Kdo nemá rád tzv. "mlíkovky", tohle pro něj nebude.

Budeme potřebovat - 4 porce 

  • olivový olej / případně máslo
  • hladká mouka - 2 polévkové lžíce
  • větší pórek
  • smetanový tavený sýr
  • smetana 11% - 1 dcl
  • voda - cca 1l
  • sůl

  • touastový chléb na krusty

Rozpálíme si plotýnku. Já vařím v provizorních prostorách, na starých plotýnkách na čtyřku. Ale vy sami znáte svůj vařič a tak odhadnete, na kolik se klasická polévka vaří nejlépe. Já volím vždy zlatou střední cestu. 
Na rozpálenou plotýnku přiložíme hrnec a naplníme jeho dno olivovým olejem, který necháme rozehřát.


 Mezi tím, co se nám nahřívá olej si nakrájíme porek ( bez listů ) , na libovolně velké kousky.



Nakrájený pórek nasypeme do rozpáleného olivového oleje.


Pórek promícháme. V případě, že se olejem/máslem hodně nasákne. Přidáme ještě dle svého uvážení olej/máslo. Nesmí se nám začít pórek připalovat. Necháme smažit 2 min za občasného míchání.


Poté přidáme hladkou mouku a vytvoříme jíšku. Musíme dávat pozor, aby se nám nezdrcla a neudělala nezbedné cucky mouky. Proto musíme dbát na to, aby v hrnci bylo tolik oleje/másla, aby se mouka zvládla spojit a vytvořit tak zlatavou jíšku. Poté za občasného míchání počkáme, až začne porek zlátnout, cca další 2-3 minuty.


Jíšku s pórkem pak zalijeme vlažnou vodou a promícháme.



Nesmíme zapomenout osolit.


Přidáme smetanový tavený sýr, který necháme samovolně rozpustit. A necháme, než se polévka nedostane samovolně k varu. Necháme vařit 10 - 15 minut.


Mezitím si připravíme krusty. Toustový chléb nakrájíme na libovolně velké kousky.




Na pánvičce si rozehřejeme kapku olivového oleje.


Do rozpáleného oleje přidáme kostičky a osmahneme cca 2 minutky.


¨

Mezitím se můžete vyfotit v zrcadle, pokud ho máte v kuchyni stejně jako my.


Po uplynutí doby vyření (10-15 min) přidáme smetanu.


Promícháme a 1 minutu provaříme. Nesmíme nechat smetanu dlouho vařit, jelikož by nakysla a nebo se zcukla.


A takhle se tváří konečná verze polévky. Někoho může svým vzhledem odradit, ale je vážně výborná. Nezapomeňte ochutnat a případně dosolit dle chuti.


DOBROU CHUŤ!







Žádné komentáře:

Okomentovat