Budeme potřebovat - 4 porce
- olivový olej / případně máslo
- hladká mouka - 2 polévkové lžíce
- větší pórek
- smetanový tavený sýr
- smetana 11% - 1 dcl
- voda - cca 1l
- sůl
- touastový chléb na krusty
Rozpálíme si plotýnku. Já vařím v provizorních prostorách, na starých plotýnkách na čtyřku. Ale vy sami znáte svůj vařič a tak odhadnete, na kolik se klasická polévka vaří nejlépe. Já volím vždy zlatou střední cestu.
Na rozpálenou plotýnku přiložíme hrnec a naplníme jeho dno olivovým olejem, který necháme rozehřát.
Mezi tím, co se nám nahřívá olej si nakrájíme porek ( bez listů ) , na libovolně velké kousky.
Nakrájený pórek nasypeme do rozpáleného olivového oleje.
Pórek promícháme. V případě, že se olejem/máslem hodně nasákne. Přidáme ještě dle svého uvážení olej/máslo. Nesmí se nám začít pórek připalovat. Necháme smažit 2 min za občasného míchání.
Poté přidáme hladkou mouku a vytvoříme jíšku. Musíme dávat pozor, aby se nám nezdrcla a neudělala nezbedné cucky mouky. Proto musíme dbát na to, aby v hrnci bylo tolik oleje/másla, aby se mouka zvládla spojit a vytvořit tak zlatavou jíšku. Poté za občasného míchání počkáme, až začne porek zlátnout, cca další 2-3 minuty.
Jíšku s pórkem pak zalijeme vlažnou vodou a promícháme.
Nesmíme zapomenout osolit.
Přidáme smetanový tavený sýr, který necháme samovolně rozpustit. A necháme, než se polévka nedostane samovolně k varu. Necháme vařit 10 - 15 minut.
Mezitím si připravíme krusty. Toustový chléb nakrájíme na libovolně velké kousky.
Na pánvičce si rozehřejeme kapku olivového oleje.
Do rozpáleného oleje přidáme kostičky a osmahneme cca 2 minutky.
Mezitím se můžete vyfotit v zrcadle, pokud ho máte v kuchyni stejně jako my.
Po uplynutí doby vyření (10-15 min) přidáme smetanu.
Promícháme a 1 minutu provaříme. Nesmíme nechat smetanu dlouho vařit, jelikož by nakysla a nebo se zcukla.
A takhle se tváří konečná verze polévky. Někoho může svým vzhledem odradit, ale je vážně výborná. Nezapomeňte ochutnat a případně dosolit dle chuti.
DOBROU CHUŤ!
Žádné komentáře:
Okomentovat